Zicha raw puerh, (Purple tea)
Zicha (紫茶), letterlijk “paarse thee”, is een zeldzame natuurlijke mutatie van de Yunnan grootblad-theeboom (Camellia sinensis var. assamica). De jonge scheuten en blaadjes hebben een opvallende paarsachtige gloed, veroorzaakt door een hoog gehalte aan anthocyaninen – antioxidanten die ook voorkomen in blauwe bessen en druiven.
Wanneer deze bladeren worden verwerkt tot Raw Pu’erh (生普洱), ontstaat een thee die de kracht en diepte van Pu’erh combineert met de unieke eigenschappen van paarse thee.
Kenmerken
-
Herkomst: Yunnan, Lincang, de Mi Feng Shan, tegen de grens van Birma.
-
Bladkleur: Donkergroen met paarse accenten
-
Smaakprofiel:
-
Jong: fris, licht zuur, met een wilde, bloemige intensiteit
-
Met rijping: ronder, zachter, met tonen van steenfruit, wilde kruiden, honing en minerale nuances
-
Vaak minder bitter en complexer dan gewone Raw Pu’erh
-
-
Mondgevoel: Levendig, zuiver en met een lange, zoete nasmaak (huigan 回甘)
Waarom bijzonder?
-
Zeldzaam en gewild door de beperkte opbrengst van oude paarsbladige theebomen
-
Combineert de rijpingspotentie van Raw Pu’erh met de rijkdom aan antioxidanten van paarse bladeren
-
Gewaardeerd door verzamelaars om zijn unieke smaak én om zijn vermogen om over de jaren heen complexiteit te ontwikkelen.
| SKU | BIO-319 |
|---|---|
| Stock | Permanent collection |
| Certification | From controlled organic agriculture in China (non-E.U.) Hotsoup.nl • Skal025811 • NL-BIO-01 |
| Origin | --> CHINA |
| Harvest | 2025 |
| Brewing western | Post fermented tea:Use 2 grams of tea per cup (200ml) and brew hot, throw away the first brew, around 95°C, allow to steep for 2-3 minutes and infuse at least 3 times. |
| Brewing eastern | Use 3 grams of tea per 100ml of water, the water temperature is between 90 and 100 ° C and short steeps of around 10 seconds. It's best to use a small teapot or gaiwan. |
| Shelf life | Store this product in a cool and dry environment; this tea still develops for at least 5 to 20 years. |

