Thee bij de maaltijd

Thee wordt meestal geassocieerd met koffie, maar net als wijn is thee uitstekend te combineren met eten. Door het combineren van thee met gerechten kan je je diner omtoveren tot een culinaire ervaring, je hoeft geen kenner te zijn, je smaakpapillen doen het werk! Het doel van de thee spijs combinatie, is zowel de smaak van de thee, als het gerecht te benadrukken, maar het is ook mogelijk geheel nieuwe smaken creëren. Kijk ook eens naar de plaatselijke keuken van de thee. Tip van een goede vriend, kijk naar de kleur en intensiteit van de gerechten en thee, dit kan een goede indicatie geven hoe te beginnen met combineren, en vooral doen dus. Serveer niet in mokken maar in kleine (max 80ml) porseleinen kopjes of wijnglazen. Enkele bijzondere combinaties zijn verse artisjokken met rijpe pu-erh thee (Lincang pu-erh), boterham met kaas met Tie Guan Yin, Nepal Spring Renaisaance met asperges.

Witte thee: Witte thee heeft vaak een subtiele zijdeachtige smaak, en is dus het beste te combineren met subtiele gerechten, zoals lichte groente salades, komkommersalade, lichte visgerechten, ei-gerechten, rijst, of drink het tussen de gerechten door.

Groene thee: Groene thee heeft vaak vegetale, zilte smaken en geuren, en gaat goed met mild gekruide gerechten met vis, kip, meloen, lichte kazen, oosterse keuken.

 1. Vegetale groene thee (Sencha Uji) combineert goed met vis.
 2. Notige groene thees hebben een sterkere smaak, bijvoorbeeld de Mao Jian, Bai Sha lu, Long Jing, deze combineren goed met gebraden kip of kalkoen, en neutraliseren de vettige smaken. Ook kunnen ze de smaken accenturen van bijvoorbeeld aardappels. Wat niet goed combineert is met zoete gerechten.
 3. Fruitige, bloemige groene thees (Nepal Spring Renaissance), deze zijn van nature licht van smaak, voor het gemak plaatsen we ze nu even onder groene thee, en gaan uitstekend met op vlees gebaseerde gerechten en brood, romige toetjes (niet te zoet).

Oolong thee: Oolong thee heeft meer complexe smaken en zit qua smaak tussen groene en zwarte thee in, je hebt lichte en donkere oolongs.

 1. Lichte oolongs (Tie Guan Yin) gaan goed samen met rijk en zoete visgerechten, ze zijn meestal zeer aromatisch en bloemig maar ook goed te combineren met schaal en -schelpdieren, salades, fuit,lichte kaas (brie), crackers of licht gezouten snacks.
 2. Donkere oolongs (Wuyi Rock Oolong) hebben een sterkere smaak en geur, dus gaan goed met wat zwaardere gerechten, bijvoorbeeld gegrilde en gerookte gerechten, eend, zalm. Ook gaat deze thee goed met gerookte gerechten, pittige kaas, zoete gerechten en gebak.

Zwarte thee: Zwarte thee is het meest robuust van smaak, met de meest aanwezige tannine, en gaat dus goed met gerechten met volle smaken, kruidige gerechten en vlees. Gebak gaat ook goed met zwarte thee.

 1. Fruitige, bloemige zwarte thee: assam, darjeeling, Nepal thee, Malawi thee (Bvumbe Orange Treasure), gaan goed met zoete desserts, de tannines neutraliseren de smaak in de mond en accentueren de zoete smaken.
 2. Moutige, aardse zwarte theeen, b.v. Chinese zwarte/rode thee (Golden Monkey), deze gaan goed met aardappelpuree, gemarineerde kip en bijvoorbeeld hartige taart, pure chocolade, ze gaan over het algemeen niet goed met zoete gerechten, bijvoorbeeld romige toetjes

Pu-erh thee: Pu-erh thee (Lincang puerh) heeft een sterke aardse smaak, en kan goed de vettige en olie achtige smaken neutraliseren dank zijn de digestieve eigenschappen, pu-erh thee wordt vaak gedronken na een stevige maaltijd.

Have a nice tea! Rogier en Nanette (tekst ©Hotsoup.nl)

Voor meer verdieping, advies of een workshop kan je contact opnemen met ons via email; info@hotsoup.nl.

 1. Nieuw Puer Ripe Refined BIO

  Puer Ripe Refined BIO

  Excl. BTW: € 7,11 Incl. BTW: € 7,75
  Puer Ripe Refined BIO, afkomstig van gecontroleerde biologische teelt uit Nanping, Yunnan, China. Een post-gefermenteerde thee met een mooie rijpe zoete nasmaak. Meer info
 2. Puer Ripe Palace Grade BIO

  Puer Ripe Palace Grade BIO

  Excl. BTW: € 11,88 Incl. BTW: € 12,95
  Puer Ripe Palace Grade BIO, afkomstig van gecontroleerde biologische teelt uit Nanping, Yunnan, China. Een post-gefermenteerde thee met een mooie rijpe zoete smaak, zeer vaak opnieuw op te gieten. Meer info
 3. Gu Shu 'Old Bush Ripe' Puer 2020

  Gu Shu 'Old Bush Ripe' Puer 2020

  Excl. BTW: € 4,54 Incl. BTW: € 4,95
  Gu Shu Ripe Puerh (old bush) afkomstig uit Yunnan, China. Een stevige zoetige puerh, postgefermenteerde thee, met een frisse toets. Deze puerh is gemaakt van de blaadjes van theestruiken die meer dan 200 jaar oud zijn, gelegen in het ongerepte gedeelte van Yunnan. Puerh thee. Meer info
 4. Nieuw 2013 Si Mao Shu Palace Pu-Erh

  2013 Si Mao Shu Palace Pu-Erh

  Excl. BTW: € 6,65 Incl. BTW: € 7,25
  2013 Si Mao Shu Pu-Erh, cooked (=Shu). Deze pu-erh is van de beste kwaliteit (Palace) en is afkomstig uit Si Mao, Puer, Yunnan, China, een makkelijk drinkbare puerh met een aardse zachte smaak en een frisse (pepermuntachtige) zoete dikke nasmaak. Meer info
 5. Nieuw 2013 Menghai Shu (RIPE) puerh

  2013 Menghai Shu (RIPE) puerh

  Excl. BTW: € 38,49 Incl. BTW: € 41,95
  2013 Menghai Shu (RIPE) puerh, de bladeren van deze cake hebben zijn intens gefermenteerd. De thee heeft een mooie volle ronde zachte zoete smaak, typisch voor rijpe puerh, in het begin een aardse licht astringente smaak, de nasmaak is mineraal en verfrissend. Meer info