Chinese thee

De Chinese theecultuur is minstens 4753 jaar oud en daarmee de oudste in de wereld.Vanaf 1966, tijdens de Culturele Revolutie,werden veel theehuizen gesloten. In 2000 bestond de theecultuur vooral nog in het zuiden en westen van China, momenteel verspreid deze zich gelukkig weer.

Drie methoden of scholen van theekunst:
--> Tang Dynastie (618-907); verpulverde thee werd samen met water werd gekookt. Aan deze thee werd een snuifje zout toegevoegd, en wordt wel de School van de gezouten Poederthee genoemd.
--> Song-dynastie (960 - 1279); Theepoeder werd samen met heet water opgegoten en met een bamboe borstel geklopt om het schuimend te maken. De kunst was dat het schuim zo lang mogelijk behouden bleef. Dit noemt men de School van de schuimende Jade.
--> Ming Dynasty (1368-1644); men gebruikte de hele theebladeren en zo ontstond de Gong Fu Cha ceremonie ofwel Kung Fu Cha. Deze methode wordt wel de School van de Geurende Bladeren genoemd. Voor deze ceremonie wordt vooral Oolong-thee gebruikt.