Keniase thee

De productie van thee in Kenia vindt zijn oorsprong rond 1924. In tegenstelling tot India en Sri Lanka, waar de meeste thee wordt verbouwd op grote plantages, wordt 60% van de thee in Kenia geteeld op kleine percelen. De boeren verbouwen de thee kleinschalig en de verwerking van de thee wordt door de Kenya Tea Development Agency (KTDA) geregeld. De KTDA heeft 66 theefabrieken en er zijn meer dan 500.000 kleine theeboeren in Kenia.

Kenia ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat, met steppes en woestijn in de laaggelegen delen en bossen in de hoger gelegen gebieden. De theeregio's van Kenia concentreren zich vooral in de hoger gelegen gebieden vanwege de grotere regenval het koelere klimaat. Alhoewel thee in Kenia voor 95% in bulk wordt geproduceerd, is het maken van specialty tea in opkomst. Hogere kwaliteit Keniaanse thee worden op traditionele wijze verwerkt en zijn er vaak zeer gewilde "single origin" whole-leaf theesoorten. Multinationals maken in toenemende mate gebruik maken van geautomatiseerde processen om de thee te verwerken, kleine plantages plukken en verwerken de thee nog steeds met de hand.