Preparing & tasting

Het maakt eigenlijk niet uit waarin je de thee zet, het enige belangrijke is dat je de trektijd kan controleren. Belangrijk is ook dat je de thee meerdere keren kan/moet opschenken, dus niet te grote hoeveelheden nemen, die dan langer blijven staan. Wij geven zelf de voorkeur aan een gaiwan of kleine theepot.

Net als genieten van een goed glas wijn, is het proeven van premium thee een waar genot. Met een paar eenvoudige middelen kan je jouw thee proeverij verheffen van "hmm" naar "woooow!". Onderstaande stappen kan je gebruiken om je 'theegehemelte' te ontwikkelen, en de vele nuances die kwaliteitsthee te bieden heeft te kunnen waarderen.

Het uiterlijk van de theebladeren
Het uiterlijk van de theebladeren geeft je een idee van de kwaliteit van de thee. Volledige bladeren zijn vaak beter van kwaliteit dan gebroken bladeren. Witte thee moet zijn bedekt met fijne donshaartjes. De meeste Japanse thee moet diep (bijna blauwachtig) groen van kleur zijn. Thee met meer tips: De lichte puntjes geven vaak een genuanceerdere en complexere smaak. Verse thee heeft bijna altijd een lichte glans.

Thee zetten
Als je thee gaat zetten, probeer dat dan met verschillende trektijden, temperatuur en soorten water en probeer de beste methode te vinden. Gebruik dan de trektijd om eens na te denken over je dag of anderszins te ontspannen.

Bekijk de theebladeren en het theevocht
Kijk naar de kleur en de transparantie van de gezette thee. Dit is onderdeel van de schoonheid van de thee, en een van de redenen waarom een kopje met een witte binnenkant het beste is. Donker theevocht, troebelheid of residu kan een lage kwaliteit thee betekenen (hoewel er uitzonderingen zijn, met name met Japanse gestoomde groene thee, welke van nature enigszins troebel is).

Door naar de theebladeren te kijken kan je ook veel over de thee te weten komen, in het bijzonder in het geval van gewalste oolongs en andere gevormde theeën. Je kan bijvoorbeeld zien of het alleen knoppen zijn, of een bepaald deel van de knoppen en bladeren. Soms kan je duidelijker zien hoe de bladeren gebroken zijn nadat je er thee van hebt gezet. Steeltjes en nerven geven de thee enige extra zoetheid bijvoorbeeld.

Ruik de infusie en bladeren
In de Chinese thee cultuur, zijn het aroma en de nasmaak van een thee zijn net zo belangrijk als de smaak. Soms worden speciale "aroma kopjes" gebruikt om van het aroma van de thee genieten voordat het wordt gedronken. Het waarderen van de geur van een thee voegt een nieuwe dimensie toe aan thee proeven.

Sluit eens je ogen als je de geuren opsnuift; het helpt om de geur beter te ruiken. Professionele theeproevers steken ook hun neus in de gewelde theebladeren om ze te ruiken. Zover hoef je eigenlijk niet te gaan, snuffelen aan de bladeren is prima - maar ruiken in de bladeren kan een zeer plezierige en informatieve actie zijn tijdens je thee proeverij. Probeer ook eens in je uitgedronken kopje te ruiken, er blijft geur achter!

Proef de thee
Tot slot, is het tijd om de thee te proeven! Om de volle smaak van de thee te krijgen kan je het slurpen, zoals je zou wijn slurpen bij een wijnproeverij. Het doel is om een fijn laagje thee op te slurpen door je hele mond, zelfs de achterkant van de keel. Wees voorzichtig, niet stikken!

Als je eenmaal de thee hebt binnen geslurpt, rol het over je tong met een zwiepende beweging. Als je wilt, kan je nog meer lucht in je mond zuigen en door de thee spoelen. (Dit activeert de smaken nog meer.) Bij professionele proeverijen, spugen de proevers de thee uit na elke slok, maar als je eenmaal de thee hebt geproefd, kan je de thee gewoon doorslikken.

Let op het mondgevoel
Hoe dan? Mondgevoel? Het klinkt raar en complex, eigenlijk is het heel simpel. Het is gewoon de manier waarop de thee in je mond aanvoelt. Is het als een romige coating, zoals melk, of is het vettig ? Misschien is het net als een rijke bouillon ... of is het dun en reinigend, zoals warm water? Heeft het een samentrekkend gevoel op de tong ? Na het drinken van de thee, voelt je mond dan droog, vochtig of wellicht gecoat ?

Om het mondgevoel goed te beoordelen kan je beter even wachten: het uit zich vaak nadat het proeven is weg ge-ebt, tijdens de nasmaak.

Let op de afdronk
Sommige theesoorten hebben zeer korte nasmaak. Andere (met name ambachtelijke oolongs ) staan bekend om nasmaken, die soms wel een uur kunnen aanhouden. Sommige nasmaken zijn eenvoudig, terwijl andere complex zijn en zich verder ontwikkelen. Soms is de nasmaak identiek aan de thee, soms is deze heel anders. Nasmaken zijn een fascinerend onderdeel van smaken en aroma's van de vele soorten thee.

Om de nasmaak goed in je te kunnen opnemen, open je iets je mond na het nemen van een slokje thee. Laat de lucht stromen tussen je mond en neus. Let niet alleen de smaak, maar ook de geur die zich ontwikkelt.

Have a nice tea !

Heb je nog opmerkingen of suggesties, mail naar info@hotsoup.nl.

overgenomen en bewerkt van Lindsey Goodwin

View as Grid List

1 Item

Set Descending Direction
per page
Recently viewed
No recently views items
Clear All
Copyright © 2006-present Hotsoup.nl. All rights reserved.