What is premium tea

Thee kan grofweg in 3 kwaliteiten opgedeeld worden: bulk thee, merk thee en premium thee. Bulkthee wordt machinaal geoogst, en wordt vermalen met takjes en al. Door deze methode worden de bladeren gekneusd en beschadigd, wat voor een bittere smaak kan zorgen. Een van oorsprong geen thee producerend land als Kenia staat nu al als derde op de lijst van thee producerende landen, na India en Sri Lanka, dit dankzij Lipton. Bij bulkthee gaat het voornamelijk om de verpakking, en de smaak, die door melangering hetzelfde is. Dit is een erg marketing gericht segment. In China omschrijft men deze thee vaak als ‘stof’. Zo gebruiken theeplantages in China voor de verwerking van de thee een machine die de goede bladeren van het stof en gruis scheidt. Dit stof en gruis wordt echter wel gebruikt in het verwerkingsproces van bulktheeën. De kosten van de grondstof thee zijn zeer laag, vaak nog geen cent per zakje.

Merk thee kenmerkt zich ook door grote marketing inspanningen. Bekende namen in dit segment zijn bijvoorbeeld Pickwick en Twinnings. Momenteel zie je enorm veel nieuwe theemerken die zich door middel van marketing, design en visie proberen te onderscheiden, denk aan biologisch en Ayurveda. Het zijn meestal melanges van verschillende theeën of een thee vermengd met kruiden, bloemen en vruchten, eventueel aangevuld met aroma's. De merk theeën zijn erg afhankelijk van de merknamen en richten zich op een mooi verpakt product dat gemakkelijk is om te drinken.

Premium thee, is de markt voor hoge kwaliteit vaak ambachtelijk gemaakte theeën en komen oorspronkelijk vooral uit China, Taiwan. Deze theeën kenmerken zich doordat ze meestal met de hand geplukt en verwerkt worden en met de grootste zorg verbouwd, omdat dit uiteindelijk de kwaliteit van de thee bepaalt. De beste omstandigheden voor thee is een lokatie waar de thee langzaam groeit, denk aan hoogte, licht, temperatuur, vochtigheid, aarde. Afhankelijk van het terroir en het soort klimaat treden er net als bij goede wijn, smaakvariaties op. Dit verklaart grotendeels, waarom premium theeën vaak aan een gebied gekoppeld zijn denk aan Darjeeling. Premium theeën zijn een persoonlijke keuze, net als premium koffie of wijn.

Recently viewed
No recently views items
Clear All
Copyright © 2006-present Hotsoup.nl. All rights reserved.