Anxi autumn 2014

In oktober 2014 hadden we kans om tijdens de najaarsoogst bij een familie te logeren die al enkele generaties Tie Guan Yin produceert. Na eerst een paar dagen in Ghuangzhou te hebben doorgebracht met vrienden, vertrokken we met zijn allen naar Xiamen. Daar aangekomen worden we met de auto opgehaald, en na een anderhalf uur durende tocht komen we aan in het hartje van Anxi. Overal wordt de Tie Guan Yin verwerkt tot thee, en de heerlijke geuren komen ons vanuit de huizen/werkplaatsen tegemoet, het is topdrukte, de oogst is in volle gang. Wij zijn niet de enige die af zijn gekomen op deze drukte, de regionale televisie is er ook, er wordt druk gefilmd en geïnterviewt. Deze familie heeft vorig jaar de competitie gewonnen voor de beste Tie Guan Yin, en alle batches thee worden  uitgebreid geproefd. We krijgen de kans om de gehele verwerking van de Tie Guan Yin van dicht bij te zien, de vele stappen die deze heerlijke thee tot resultaat hebben.

 

6 spreading in the sun to dry a bit     7 funny system with the playing cards     8  part of the processing    10  smelling smelling

 

Af en toe komt er een dorpsgenoot, of iemand uit een naburig dorp langs om hun thee te laten proeven. Het proeven gaat heel anders als bij ons, ze zijn de thee weer op traditionele wijze aan het verwerken, dit betekend dat de zoetheid, milky en viscositeit (veel structuur) van de thee zeer belangrijk is, geen ingewikkelde vergelijkingen om de smaak te omschrijven. Het droge blad, de geur van de natte bladeren en natuurlijk de geur van het theevocht worden uitgebreid beoordeeld. Tot slot het proeven zelf, zonder geslurp in tegenstelling tot wat we hier bij professionele proevers zien. Bij ons vertrek hebben we 2 flinke zakken van deze Mao Cha (blad inclusief takjes) meegekregen, de beste batches van 6 en 7 oktober, hier zijn we heel blij mee, en besluiten onze theeabonnement houders hiervan te laten meegenieten.

 

11 comparing batches     12 processed leafs    1  on our way to the farm    2 see the steep mountains

 

Uiteraard wordt er een uitje georganiseerd naar de theetuinen zelf, en er volgt een 7 km lange spannende rit over een onverharde weg met zeer steile hellingen en haarspeldbochten, ondertussen kruisen we de kleine vrachtauto's met de pluksters die klaar zijn voor deze dag. Aangekomen bij de hellingen met theestruiken passeren we nog het onderkomen waar alle plukkers verblijven gedurende de pluk, ook dames op leeftijd, maar fit als een hoentje. Ze rennen lachend na hun werkdag naar de douches. De eigenaar van de theetuin, tevens burgemeester, is zeer progressief, en beperkt het gebruik van verdelgingsmiddelen tot een minimum, zodat de thee voldoet aan de Europese regelgeving. Dit onder jarenlange aanvuring van onze bevriende leverancier. Dit is uitzonderlijk als je nagaat dat maar 1% van de thee die in China verbouwd wordt, aan Europese regelgeving voldoet, waar dit een aantal jaren geleden nog 5% was.

3 beautiful view of the tea farm     4  my best tealeaf foto until now   5 the ladies who do the tea picking     9 testing all batches of tie guan yin  

Reisverslag Anxi najaar 2014 Hotsoup.nl
©foto's hotsoup.nl 2014

View as Grid List

1 Item

Set Descending Direction
per page
Recently viewed
No recently views items
Clear All
Copyright © 2006-present Hotsoup.nl. All rights reserved.