Pu Erh thee
Pu-Erh thee is postgefermenteerde thee, de thee is vernoemd naar een stadje in de provincie Yunnan genaamd Pu-Erh. Pu-erh behoort tot de theesoort die een fermentatie aan de open lucht hebben ondergaan, dit kan enkele maanden tot vele jaren duren. Het theevocht heeft een donkere en aardse 'mellow' smaak, met een vol mondgevoel en nasmaak. In China ook wel donkere of zwarte thee genoemd. De thee wordt geproduceerd in een grote verscheidenheid aan vormen. Pu-Erh staat het meest bekend om haar bijzondere werkingen en is ook populair in Azië vanwege de vetverbrandende eigenschap van de thee en wordt vaak na de maaltijd gedronken. Een ander bijzondere eigenschap van Pu-Erh is dat deze thee alleen maar beter en kostbaarder wordt hoe langer hij bewaard blijft. Pu-erh begint vaak als gewone groene thee of gedeeltelijk geoxideerde oolong-achtige thee, en wordt door middel van een gecontroleerd proces (denk aan temperatuur, luchtvochtigheid) toegestaan om verder te oxideren/ fermenteren. Om Pu-erh te breken begin je altijd aan de zijkant. Gebruik een Pu-erh mes of bijvoorbeeld een brievenopener. Steek het mes in de rand van de cake. Voorzichtig wrik je het op en neer totdat de thee los komt. Pak ongeveer 5 tot 7 gram en zet hem in Yixing theepot of Gaiwan. Giet kokend water op en was de bladeren gedurende ongeveer 5-10 seconden (je kan hem ook 2 keer wassen, bij bijvoorbeeld hele oude of RAW). Vul opnieuw de theepot, wacht 20 seconden voor de eerste zet. Experimenteer hierna met de trektijd, eerst zal de thee meer smaak afgeven, daarna zijn vaak langere trektijden nodig.